Apps & dataverwerking, wat zijn de privacyregels?

Ook als aanbieder van een app ben je ook gewoon gebonden aan de wettelijke regels over privacy. Maar wat zijn nu die regels, waar moet je nu precies rekening mee houden? Ik som je graag de belangrijkste punten op:

  • wanneer je persoonsgegevens verwerkt door gebruik van de app heb je hiervoor een grondslag nodig. De grondslagen vind je terug in de AVG. Meestal zijn dit toestemming of voor uitvoering van de overeenkomst. Je mag nooit meer persoonsgegevens verzamelen dan je nodig hebt voor het doel.
  • wanneer je de verwerkingen baseert op toestemming, moet je toestemming vragen voor de verwerking van de persoonsgegevens vóórdat deze verwerkingen worden verricht. Ook moet je apart toestemming vragen voor de verschillende soorten persoonsgegevens wanneer daar andere doelen aan zijn verbonden. Ook moet je gebruikers de gelegenheid geven die toestemming weer in te trekken.
  • je gebruiker moet de gelegenheid worden gegeven de app te de-installeren en al de verzamelde persoonsgegevens weer te verwijderen.
  • je moet duidelijke en begrijpelijke doelen aangeven waarvoor de persoonsgegevens worden gebruikt,
  • je moet de benodigde technische en organisatorische maatregelen treffen om de persoonsgegevens te beveiligen.
  • je zult moeten zorgdragen voor leesbare, begrijpelijke en goed toegankelijke informatie voor je gebruiker over de persoonsgegevensverwerkingen die je doet (bijvoorbeeld in een privacyverklaring).

Heb jij ook een vraag over persoonsgegevensverwerking ofwel de AVG? Neem dan gerust contact met mij op via gwenny@ge-mek.nl of tel.0622037358.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.