Is een e-mailadres een persoonsgegeven volgens de AVG?

Om deze vraag te beantwoorden moet je natuurlijk weten wat de AVG bedoelt met een persoonsgegeven. De AVG zegt dat een persoonsgegeven alle informatie is over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Een identificeerbare persoon is een natuurlijke persoon die direct of indirect kan worden geïdentificeerd, met name aan de hand van een identificator zoals een naam, een identificatienummer, locatiegegevens of een online identificator. Persoonsgegevens hebben betrekking op natuurlijke personen. Dit betekent dat gegevens met betrekking tot overleden personen of rechtspersonen niet als persoonsgegevens aangemerkt worden en dus ook niet onder de AVG vallen.

In de Nederlandse jurisprudentie is de rode lijn dat een e-mailadres mogelijk een persoonsgegeven kan zijn, maar dat dit niet altijd het geval is. Dit is namelijk afhankelijk of een natuurlijk persoons dus identificeerbaar is op basis van het e-mailadres en op welke wijze het e-mailadres is vormgegeven. Wanneer je bijv. een e-mailadres inricht met voornaam.achternaam@gmail.com dan openbaar je natuurlijk de voor-en achternaam van de natuurlijke persoon die dit e-mailadres gebruikt en kan hij/zij geïdentificeerd worden aan de hand van dit e-mailadres. Maar ook e-mailadressen die voor zakelijke doeleinden worden gebruikt, kunnen persoonsgegevens bevatten. Denk bijv. aan een e-mailadres: initialen.achternaam@naamvanbedrijf.com. Op basis van dit e-mailadres kan dan achterhaald worden wat de initialen van de gebruiker zijn, wat zijn achternaam is en waar deze persoon werkt en daardoor kan de persoon in kwestie dus ook weer worden geïdentificeerd.

Echter wanneer je een e-mailadres gebruikt waar geen gegevens aan de hand waarvan een natuurlijk persoon kan worden geindentificeerd dan is dit dus ook geen persoonsgegeven volgens de AVG. Denk bijv. aan: gruffie13@hotmail.com. Dit e-mailadres bevat geen gegevens aan de hand waarvan een natuurlijke persoon geïdentificeerd kan worden. Algemene e-mailadressen die door bedrijven gebruikt worden, zoals info@naamvanbedrijf.com, worden ook niet beschouwd als persoonsgegevens. Dit e-mailadres bevat geen persoonlijke informatie op grond waarvan een natuurlijke persoon kan worden geïndentificeerd. Bovendien wordt dit e-mailadres niet gebruikt door een natuurlijke persoon, maar door een rechtspersoon. Daarom wordt dit adres niet beschouwd als een persoonsgegeven en is de AVG dus niet van toepassing.

Heb jij ook een vraag over persoonsgegevens en/of de AVG of een hele andere juridische vraag? Stuur me dan gerust een bericht of bel (0622037358/ gwenny@ge-mek.nl), ik denk graag met je mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.