Ben ik verplicht om een verwerkers/verwerkingsregister op te stellen?

Het opstellen van een register van verwerkingsactiviteiten (verwerkingsregister) is onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) vaak een verplichte maatregel. Of je een verwerkingsregister moet opstellen, hangt af van de omvang van je organisatie en het type gegevens dat je verwerkt.

Ben je een organisatie met meer dan 250 medewerkers? Dan bent je in elk geval verplicht om een verwerkingsregister bij te houden. Wanneer je een organisatie bent met minder dan 250 medewerkers dan ben je het alleen verplicht als een of meerdere van de hieronder beschreven situaties van toepassing zijn:

  • het gebruiken van de persoonsgegevens niet incidenteel is.
  • Je verwerkt persoonsgegevens die een hoog risico inhouden voor de rechten en vrijheden van de personen van wie je persoonsgegevens verwerkt.
  • Je verwerkt persoonsgegevens die vallen onder de zogeheten bijzondere persoonsgegevens. Denk aan bijvoorbeeld gegevens over godsdienst, gezondheid en politieke voorkeur of strafrechtelijke gegevens.

Gezien je als organisatie persoonsgegevens in de praktijk veel vaker gebruikt dan een keer, zullen de meeste organisaties uiteindelijk toch een verwerkersregister moeten bijhouden. Wil je weten wat daar in elk geval in moet staan? Dat vertel ik in een volgende blog. Uiteraard kun je me het ook vragen via tel. 0622037358 of gwenny@ge-mek.nl. Of neem eens een kijkje op mijn website www.ge-mek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.