Mag ik als organisatie een zwarte lijst delen met anderen?

-blog 2 vd 3-

Eerder schreef ik al in een blog over de zwarte lijst en dat je deze niet zomaar mag gebruiken, ook niet voor intern gebruik. Maar mag je hem dan wel delen met anderen? Het gebruik van een gedeelde zwarte lijst heeft grotere gevolgen voor de privacy van de mensen die op de zwarte lijst staan. Daarom gelden strengere eisen voor het delen van een zwarte lijst dan voor een zwarte lijst die alleen voor intern gebruik is. Welke eisen precies gelden, hangt ervan af of er op jouw zwarte lijst strafrechtelijke gegevens staan en/of gegevens over een door de rechter opgelegd verbod vanwege hinderlijk of onrechtmatig gedrag. Hieronder licht ik dit toe.

Wanneer je een zwarte lijst wilt delen waarop géén strafrechtelijke gegevens staan en ook géén gegevens over onrechtmatig gedrag, dan gelden de volgende eisen:

  • Je moet een zwaarwegend belang hebben om te delen, zodanig dat een dergelijk grote inbreuk op de privacy rechtvaardigt.
  • Je moet de criteria voor plaatsing op de zwarte lijst aanscherpen en transparant maken voor diegenen die op de lijst komen of staan.

Wanneer je een zwarte lijst wilt delen waarop wel strafrechtelijke gegevens staan en/of gegevens over onrechtmatig gedrag, dan gelden andere eisen:

  • Er moet een zwaarwegend, algemeen belang zijn dat een dergelijk grote inbreuk op de privacy rechtvaardigt. Het moet dan niet alleen gaan om jouw eigen belang en dat van de organisaties met wie je de zwarte lijst wilt delen, maar ook om een maatschappelijk belang.
  • Je moet de criteria voor plaatsing op de zwarte lijst aanscherpen en wederom transparant maken voor diegenen die op de lijst komen of staan.
  • Je moet een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zonder vergunning mag je als organisatie de zwarte lijst namelijk niet delen.

Heb je ook hierover vragen of een hele andere juridische vraag, dan stel hem gerust en neem gerust eens een kijkje hier op mijn website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.