Wat is nu een persoonsgegeven volgens de AVG?

Zodra je persoonsgegevens verzamelt en gebruikt als bedrijf zul je, je namelijk aan de AVG moeten houden. Persoonsgegevens omvatten alle informatie die betrekking heeft op een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon, zoals een naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer, geboortedatum, IP-adres, etc. Met andere woorden zijn persoonsgegevens “gewoon” gegevens van een persoon.

Daarnaast heb je ook nog bijzondere persoonsgegevens. Dit zijn volgens de AVG gevoelige persoonsgegevens die extra bescherming vereisen omdat ze verband houden met gevoelige aspecten van het leven van een persoon. Dit omvat bijvoorbeeld informatie over iemands ras of etnische afkomst, politieke opvattingen, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen, gezondheid, seksueel gedrag of seksuele geaardheid, genetische en biometrische gegevens.

Klinkt best logisch toch? Maar in de praktijk blijkt toch vaak dat ondernemers niet in de gaten hebben dat zij persoonsgegevens aan het gebruiken zijn omdat sommige informatie misschien op het eerste gezicht ook geen persoonsgegevens lijken maar dat wel zijn volgens de AVG. Denk bijv. aan een IP- adres, cookies, MAC-adres, locatiegegevens, apparaatgegevens, zoekgeschiedenis. Maar ook sociale media-activiteiten zoals likes, shares, opmerkingen en berichten en spraakopnames zijn persoonsgegevens. Zowel het verzamelen alsook het opslaan van deze gegevens vallen ook onder het “gebruiken van” waardoor je, je aan de AVG dient te houden. 

Tip: Het is belangrijk om te begrijpen wat persoonsgegevens zijn onder de AVG. Stap 1 is om ze in kaart te brengen en stap 2 is te bekijken en in kaart te brengen wat je met deze gegevens doet. Bedrijven en organisaties die deze gegevens namelijk verzamelen, verwerken en opslaan, moeten zich houden aan de wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming om de privacy van individuen te beschermen. Wil je weten waar je allemaal aan moet denken als het vervolgens gaat om het toepassen van de AVG binnen jouw bedrijf? Neem dan gerust contact met me op, ik denk graag met je mee. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.