Waarom is een privacyverklaring zo belangrijk?


Een privacyverklaring is bedoeld om gebruikers te informeren over hoe hun persoonlijke gegevens worden verzameld, gebruikt en beschermd. Maar waarom is die nou zo belangrijk? Nou wel om de volgende redenen:

  • De AVG eist dat je als bedrijf transparant bent en degene van wie jij persoonsgegevens verzamelt en gebruikt, hierover informeert. Die informatie geven is dus wettelijk verplicht. Een privacyverklaring is hiervoor een handig hulpmiddel.
  • Door als bedrijf een privacyverklaring te hebben en deze aan potentiële leads te verstrekken, toon je als bedrijf transparantie over hoe je met hun gegevens omgaat. Door die transparantie geef je hen ook weer vertrouwen in jouw bedrijf en merk. Een win-win dus 
  • Het niet hebben van een privacyverklaring kan bovendien leiden tot boetes en andere juridische gevolgen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) mag namelijk tot € 20 miljoen boetes opleggen en zelfs tot 4% van je totale jaaromzet, als dat bedrag hoger is. Nu zal de AP een eenmanszaak wellicht niet snel een boete van € 20 miljoen opleggen als slechts de privacyverklaring ontbreekt (mits je de rest van de AVG vereisten wel op orde hebt), maar het is natuurlijk beter om dit risico te voorkomen.
  • Ten slotte moet je -indien je werknemers onder je hoede hebt- de privacy van je werknemers ook beschermen, je moet je immers gedragen als goed werkgever. Ook hier geldt dat je transparant bent over de persoonsgegevens die je van die werknemers gebruikt en dus dien je ook voor je werknemers een privacyverklaring te hanteren.

Tip: Zorg als bedrijf dat je een transparante privacyverklaring hebt waarin je degene van wie jij persoonsgegevens gebruikt, informeert. Let op: Je hebt niet alleen een privacyverklaring nodig als je via een website persoonsgegevens verzamelt, maar ook als je (intern of extern) op een of andere manier persoonsgegevens verzamelt/gebruikt!

Heb je ook een juridische vraag of wil je meer weten over de privacyverklaring en de AVG? Stuur me dan gerust een bericht of geef me een belletje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.