zzp-modelovereenkomst vrije vervanging per 1 januari 2024 niet meer bruikbaar?

Op basis van de door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten kun je als opdrachtgever andere zelfstandigen contracteren zonder inhouding van loonheffingen. Er zijn onder andere drie verschillende modelovereenkomsten gepubliceerd op de website van de belastingdienst, die je kunt gebruiken als je een zzp’er inhuurt om voor jou te werken maar dan niet in loondienst. De model opdrachtovereenkomst op vrije vervanging welke aldus ook te vinden is op de website van de belastingdienst is echter niet langer bruikbaar. Met andere woorden de belastingdienst heeft haar goedkeuring hiervoor ingetrokken. De belastingdienst heeft dit besloten omdat er bij deze  modelovereenkomsten sprake kan zijn van een dienstbetrekking. Een en ander komt door een uitspraak van de rechter waarin deze oordeelde dat zzp’ers op basis van deze modelovereenkomst alsnog in loondienst waren. De bezorgers van Deliveroo mochten zich conform hun overeenkomst vrij laten vervangen. Het ging erom dat de maaltijden tijdig en correct werden bezorgd; dat hoefde de Deliveroo-bezorger niet persoonlijk te doen. De rechter overwoog dat of sprake is van een dienstbetrekking afhangt van alle omstandigheden van het geval. De verplichting om het werk persoonlijk uit te voeren is slechts één van de elementen die van belang kunnen zijn bij de beoordeling van de arbeidsrelatie, maar niet leidend. Zelfs bij de mogelijkheid van vrije vervanging kan dus sprake zijn van een fiscale dienstbetrekking. Volgens de rechter gaat het erom, of dit in de praktijk ook daadwerkelijk gebeurt. In het geval van Deliveroo werden de bezorgers die als zzp’ers ingehuurd waren dus alsnog als werknemers in loondienst bestempeld. Met alle gevolgen van dien, immers je kunt dan de belastingdienst niet alleen terug gaan betalen maar je zit ook ineens aan alle plichten vast als werkgever…

De goedkeuring door de belastingdienst voor modelovereenkomsten die betrekking hebben op het principe van ‘geen werkgeversgezag’ zal overigens onveranderd blijven. Die kun je dus nog wel gewoon gebruiken.

Tip: Check dus vandaag nog of je gebruik maakt van een dergelijk zzp-overeenkomst vrije vervanging en kijk kritisch naar de gewenste contractvorm en/of laat je hierover juridisch informeren.  NB: mocht je, je contract hebben laten opstellen door een jurist kan het zomaar zijn dat deze ook eerder dit model heeft gebruikt, raadzaam is dus om in alle gevallen te checken of wat op papier staat ook wel daadwerkelijk de praktijk is. Denk maar eens aan die fiscale gevolgen anders en het feit dat je ineens aan een werknemer vastzit..Wil je meer weten of wil je dat ik eens met je meedenk? Stuur me dan gerust een bericht (gwenny@ge-mek.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.