Welke (juridische) aspecten komen er allemaal bij kijken als startende ondernemer?

In welke branche je ook aan de slag gaat, iedere startende ondernemer krijgt bij het starten van een bedrijf te maken met allerlei wetten en regels. Wat komt er zoal bij te kijken als startende ondernemer?

  • De rechtsvorm. Ten eerste zul je een keuze moeten maken welke rechtsvorm jouw bedrijf wordt. Deze beslissing heeft gevolgen voor bepaalde belastingverplichtingen en de aansprakelijkheid. Het is dus erg belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de verschillen. Wanneer je bijvoorbeeld voor de eenmanszaak kiest moet je rekening houden dat je ook privé aansprakelijk bent.
  • De handelsnaam. In principe is iedere ondernemer vrij om helemaal zelf een leuke handelsnaam te kiezen, maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je handelsnaam niet teveel lijkt op bestaande bedrijfsnamen en merken. Om erachter te komen of jouw bedrijfsnaam wel of niet in strijd is met bestaande merken, kun je eventueel de hulp inschakelen van de Kamer van Koophandel en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) in Den Haag. Let op: bij het deponeren van je bedrijfsnaam zal de Kamer van Koophandel niet altijd aangeven dat uw bedrijfsnaam niet kan/ al bestaat. Sterker nog, in de meeste gevallen wordt jouw naam gewoon gedeponeerd en krijg je achteraf pas problemen met bedrijven die vinden dat je hun naam of slogan misbruikt.
  • Inschrijving in de Kamer van Koophandel (KvK). Ongeacht de sector waarin je straks aan het werk gaat, moet je,je onderneming altijd inschrijven in het Handelsregister van de KvK wanneer je een bedrijf start. Een aparte inschrijving bij de Belastingdienst is niet nodig, omdat de KvK deze gegevens na je inschrijving direct doorgeeft.
  • Het vinden van een goede bedrijfslocatie kan lastig zijn omdat jouw vestiging wel overeen moet komen met het bestemmingsplan van je gemeente. Blijkt er in jouw omgeving geen ruimte zijn voor een nieuw bedrijf in je sector, dan kun je een verzoek indienen bij de gemeente voor het wijzigen van het bestemmingsplan.
  • Omgevingsvergunning. Als ondernemer krijg je vrijwel altijd te maken met milieu-regels op het gebied van geluid, energie, afvalstoffen etc. Het is afhankelijk van de activiteiten van je bedrijf in welk type de onderneming zal worden ingedeeld. In de meeste gevallen is een melding jouw bedrijf bij de gemeente echter voldoende.
  • Sommige startende ondernemers werken in eerste instantie vanaf huis. Maar ook aan het opzetten van een bedrijf aan huis zijn bepaalde regels verbonden. In veel gevallen moet je dit melden bij je gemeente en bijvoorbeeld een speciale onttrekkingsvergunning aanvragen. De gemeente geeft hiermee toestemming de woning aan de woningvoorraad te onttrekken. Dan mag je jouw woning als bedrijfsruimte gebruiken.
  • Contracten en algemene voorwaarden. Als startende ondernemer is het van uiterst belang dat je alle afspraken met klanten en andere partijen (leveranciers/partners) goed op papier hebt staan. Voorkom juridisch gedonder achteraf! Dit kan in de vorm van een goed dichtgetimmerd contract en op maat algemene voorwaarden voor je bedrijf.

Heb je hierover een (juridische) vraag, dan stuur me gerust een bericht. Ik help je graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.