Door corona recht op huurprijsvermindering of schadevergoeding?

Ik doel hier op de situatie dat de verhuurder vanwege het coronavirus al dan niet gedwongen door de overheid over gaat tot de sluiting van (bijvoorbeeld) een winkelcentrum. Kun je dan als huurder van een winkel die daar deel van uitmaakt aanspraak maken op huurprijsvermindering of schadevergoeding?

In de Nederlandse wetgeving staat dat bij een “gebrek” de huurder de mogelijkheid krijgt huurprijsvermindering en/of schadevergoeding te eisen. Een gebrek wordt kort gezegd omschreven in de wet als “een staat of eigenschap van de gehuurde bedrijfsruimte of iets anders dat niet aan jou als huurder toe te rekenen is (te wijten is) waardoor je niet het huurgenot hebt dat je mocht verwachten”.  

Als de verhuurder op last van de overheid gehouden is het winkelcentrum te sluiten, zal je verhuurder daarvoor in beginsel niet aansprakelijk zijn. Echter onze overheid dwingt de winkels niet te sluiten, daar kiezen de (ver)huurders op dit moment veel zelf voor. Hoe zit het dan?

In dat geval zul je moeten kijken wat er in je huurcontract staat beschreven. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een standaard huurcontract (het zogeheten ROZ- model voor Winkelruimte en de bijhorende Algemene Bepalingen) dan kan het zomaar zo zijn dat hierin staat de verhuurder niet aansprakelijk is voor schade van een gebrek en jij geen aanspraak kan maken op huurprijsvermindering. Dus ook in dit geval zul je met lege handen achterblijven als huurder.

Mocht je huurcontract nu niet zijn opgemaakt op basis van het hiervoor genoemde ROZ-model zal er moeten worden gekeken of er vergelijkbare afspraken zijn gemaakt. Stel nou dat hierover helemaal niets is afgesproken in je huurcontract, dan is het de vraag of het gebrek in kwestie (door de coronacrisis) conform de zogeheten ‘in het verkeer geldende opvattingen’ voor rekening van huurder of verhuurder dienen te komen… Hierover zal de rechter zich uiteindelijk weer moeten uitlaten. Dat zullen we dus nog moeten bezien. Uiteraard houd ik je op de hoogte van alle nieuwtjes hierover.

Tip: Het komt er dus op neer dat wanneer je verhuurder de tent sluit, je in hoofdregel niet op grond van een “gebrek” (het coronavirus) “kans maakt” op huurprijsvermindering of een schadevergoeding. Wanneer je verhuurder besluit zelf -dus niet op last van de overheid- te sluiten, dien je, je huurcontract erop na te slaan of hierover iets is afgesproken. Heb je hier hulp bij nodig of heb je een vraag hierover? Stel hem dan gerust. Ik help je graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.